Телефон за въпроси и поръчки:
0886 998893

История на кафето - Произход и легенда

06.02.2022 19:49:54

История на кафето - Произход и легенда

Кратка история за кафето и от къде произлиза то.


 Природата, както всички знаем, е нещо невероятно. Именно тя ни е дарила с кафееното растение. Но кой го е открил, и как е започнало да се консумира?
 Историците са стигнали до извода, че произходът на кафето като напитка може да се проследи до около 850г. сл.Хр. в Етиопия.
 Легендата разказва, че етиопски пастир на кози, на име Калди станал свидетел как козите му започнали да ядат от плода на кафееното растение, след което били изпълнени с енергия. Били изпълнени с толкова много енергия, че сякаш започнали да танцуват. Той също решил да консумира част от плода, и не след дълго той също се почувствал енергичен.
 
 Калди донесъл от кафееното растение в манастира близо до домът му, и споделил историята си с един монах. В течение на времето монахът и останалата част от манастирът открили, че наистина има стимулиращ и енергизиращ ефект след поглъщане на кафеения плод, най-вече от неговата костилка.
 Тогава те открили, че ако изсушат костилките, и след това ги изпекат на огън, това ще създаде много по-армоматни костилки известни още като кафе на зърна. Така обаче кафето било доста горчиво и за да избегнат част от неговата горчивина монасите открили, че ако смачкат зърната на прах, и след това ги залеят с гореща вода, ще създадат екстракция подобна на чая. Така не само енергизиращият ефект е бил все още на лице, но и напитката станала много по-благоприятна за консумация.
 Отнело е известно време, но с годините, десетилетията и вековете, мюсюлманската общност прегърнала топлата напитка, която станала редовна част от османската култура. Наред с други приложения, мнозина в мюсюлманската общност установили, че пиенето на кафе, поради съдържанието му на кофеин, е полезно по отношение на потискането на апетита при периодично гладуване през целия месец от спазването на Рамазан. Като допълнителна функция кафето помагало на тези, които остават будни по време на нощните празненства, които се провеждали след залез слънце.

 
След още време кафето привлякло и жителите от Европа, и малко по малко се разпространило из целия свят. Днес всички имаме възможността да се докоснем до този вълшебен еликсир.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Кафе

Кафе

История на кафето - Произход и легенда

История на кафето - произход и легенда

Кратка история за кафето и от къде произлиза то. Най-популярната история за пастира Калди и неговите танцуващи кози. Как те са го открили и какви са били.... Кратка история за кафето и от къде произлиза то. Най-популярната история за пастира Калди и неговите танцуващи кози. Как те са го открили и какви са били.... 2022-04-27T09:46:33+03:00 История на кафето - Произход и легенда

<p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Кратка история за кафето и от къде произлиза то.</strong></span></p> <p><br />&nbsp;Природата, както всички знаем, е нещо невероятно. Именно тя ни е дарила с кафееното растение. Но кой го е открил, и как е започнало да се консумира?<br />&nbsp;Историците са стигнали до извода, че произходът на <strong>кафето</strong> като напитка може да се проследи до около 850г. сл.Хр. в <strong>Етиопия</strong>.<br />&nbsp;Легендата разказва, че етиопски пастир на кози, на име Калди станал свидетел как козите му започнали да ядат от плода на кафееното растение, след което били изпълнени с енергия. Били изпълнени с толкова много енергия, че сякаш започнали да танцуват. Той също решил да консумира част от плода, и не след дълго той също се почувствал енергичен.<br />&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28123/files/image/23-62000147b6685.jpg" /><br />&nbsp;Калди донесъл от кафееното растение в манастира близо до домът му, и споделил историята си с един монах. В течение на времето монахът и останалата част от манастирът открили, че наистина има стимулиращ и енергизиращ ефект след поглъщане на кафеения плод, най-вече от неговата костилка.<br />&nbsp;Тогава те открили, че ако изсушат костилките, и след това ги изпекат на огън, това ще създаде много по-армоматни костилки известни още като <strong>кафе на зърна</strong>. Така обаче кафето било доста горчиво и за да избегнат част от неговата горчивина монасите открили, че ако смачкат зърната на прах, и след това ги залеят с гореща вода, ще създадат екстракция подобна на чая. Така не само енергизиращият ефект е бил все още на лице, но и напитката станала много по-благоприятна за консумация.<br />&nbsp;Отнело е известно<span>&nbsp;време, но с годините, десетилетията и вековете, мюсюлманската общност прегърнала топлата напитка, която станала редовна част от османската култура. Наред с други приложения, мнозина в мюсюлманската общност установили, че пиенето на кафе, поради съдържанието му на кофеин, е полезно по отношение на потискането на апетита при периодично гладуване през целия месец от спазването на <strong>Рамазан</strong>. Като допълнителна функция кафето помагало на тези, които остават будни по време на нощните празненства, които се провеждали след залез слънце.<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28123/files/image/41.jpg" /><br />&nbsp;</span>След още време кафето привлякло и жителите от Европа, и малко по малко се разпространило из целия свят. Днес всички имаме възможността да се докоснем до този вълшебен еликсир.</p>

, , , ,
Сравнение на продукти