Телефон за въпроси и поръчки:
0886 998893

Интересни факти за кафето, които не знаеш

18.01.2022 22:06:22

Интересни факти за кафето, които не знаеш

Интересни факти за кафето - Истина или лъжа?
 

Като любима напитка на милиони хора по света, за кафето има много противоречиви мнения.
Безспорна истина е, че кафето ободрява. Но освен това за него се твърдят и други неща – че пречи на съня, води до пристрастяване, подпомага храносмилането и много други. Въпросът е на кои от тези неща да вярваме.

Ето коментари на някои специалисти, цитирани от немското списание Apotheken Umschau:

Твърдение номер 1: Кафето облекчава главоболието

Истина е. При леко до средно тежко главоболие с напрежение, чаша кафе може да донесе облекчение. Кофеинът има леки, болкоуспокояващи свойства. Веществото стига до мозъка през кръвта и леко разширява стеснени кръвоносни съдове, като по този начин стимулира кръвообращението – твърди Моника Бишоф, експерт по хранене.

Твърдение номер 2: Кофеинът причинява киселини

Не е вярно. Това, че кофеинът причинява киселини не се е доказало в проучвания. Специалистката Моника Бишоф препоръчва на хората, които реагират на кафето с киселини да избират сортове с по-мек вкус, да добавят мляко в кафето си и да го пият след ядене, а не преди това.

Твърдение номер 3: Кофеинът води до пристрастяване

Не е вярно! Това твърдение се поражда от навиците на някои хора, за които кафето с цигара е неизменна част от ежедневието. Те ги консумират редовно, и от там идва убеждението, че са пристрастени. Кафето със сигурност не води до зависимост.

Твърдение номер 4: Кафето вечер причинява безсъние

Отчасти е вярно. Хората не искат да се откажат от сутрешното си кафе, защото само така могат да се събудят. Кофеинът наистина събужда организма. Той потиска аденозин – вещество, което тялото ни отделя, когато сме уморени. Това разбира се, не винаги означава, че когато пием кафе в късния следобед няма да спим добре. Индивидуалните способности на организма са решаващи за това дали кафето ще наруши съня ни или не – обяснява професор Пфайфер.

Естествено, човек избира сам на какво да вярва. И в много случаи това, в което вярва, става негова истина.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Кафе

Кафе

Интересни факти за кафето, които не знаеш

Интересни факти за кафето, които не знаеш

Ето някой интересни факти за кафето и верни ли са те или не ?Кафето помага ли при главоболие , причинява ли киселини и води ли до пристрастяване ? Ето някой интересни факти за кафето и верни ли са те или не ?Кафето помага ли при главоболие , причинява ли киселини и води ли до пристрастяване ? 2022-04-27T09:42:53+03:00 Интересни факти за кафето, които не знаеш

<div></div> <div> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Интересни факти за кафето - Истина или лъжа?</strong></span><br />&nbsp;</p> <p>Като любима напитка на милиони хора по света, за кафето има много противоречиви мнения.<br /> Безспорна истина е, че кафето ободрява. Но освен това за него се твърдят и други неща &ndash; че пречи на съня, води до пристрастяване, подпомага храносмилането и много други. Въпросът е на кои от тези неща да вярваме.</p> <p>Ето коментари на някои специалисти, цитирани от немското списание Apotheken Umschau:</p> <p><strong>Твърдение номер 1: Кафето облекчава главоболието</strong></p> <p>Истина е. При леко до средно тежко главоболие с напрежение, чаша кафе може да донесе облекчение. Кофеинът има леки, болкоуспокояващи свойства. Веществото стига до мозъка през кръвта и леко разширява стеснени кръвоносни съдове, като по този начин стимулира кръвообращението &ndash; твърди Моника Бишоф, експерт по хранене.</p> <p><strong>Твърдение номер 2: Кофеинът причинява киселини </strong></p> <p>Не е вярно. Това, че кофеинът причинява киселини не се е доказало в проучвания. Специалистката Моника Бишоф препоръчва на хората, които реагират на кафето с киселини да избират сортове с по-мек вкус, да добавят мляко в кафето си и да го пият след ядене, а не преди това.</p> <p><strong>Твърдение номер 3: Кофеинът води до пристрастяване</strong></p> <p>Не е вярно! Това твърдение се поражда от навиците на някои хора, за които кафето с цигара е неизменна част от ежедневието. Те ги консумират редовно, и от там идва убеждението, че са пристрастени. Кафето със сигурност не води до зависимост.</p> <p><strong>Твърдение номер 4: Кафето вечер причинява безсъние</strong></p> <p>Отчасти е вярно. Хората не искат да се откажат от сутрешното си кафе, защото само така могат да се събудят. Кофеинът наистина събужда организма. Той потиска аденозин &ndash; вещество, което тялото ни отделя, когато сме уморени. Това разбира се, не винаги означава, че когато пием кафе в късния следобед няма да спим добре. Индивидуалните способности на организма са решаващи за това дали кафето ще наруши съня ни или не &ndash; обяснява професор Пфайфер.</p> <p>Естествено, човек избира сам на какво да вярва. И в много случаи това, в което вярва, става негова истина.</p> </div>

, , ,
Сравнение на продукти