Арабика или Робуста и кое кафе да изберем?
Всеки обича да пие кафето си по различен начин. Някои го предпочитат сладко, други – горчиво. Трети го харесват с по-млечен вкус – капучино или лате.
Има над 100 вида кафеени растения, но ако искате да разберете кой вид кафе е най-подходящ за вас спрямо вкуса ви, трябва да знаете разликата между двата основни сорта кафени зърна – арабика и робуста.
Робуста
На вид тези зърна са малки, почти кръгли и имат прав канал в средата. Около 30% от световната продукция на кафе е Робуста. На вкус тя е по-горчива и се отличава със земен аромат, има повече кофеин и се смята за по-ниско като качество кафе. Тя често се отглежда на морското равнище на равни полета, което означава, че може да се прибира машинно. И тъй като е много по-лесно да се отглежда и прибира в масови количества, е значително по-евтина. Използва се предимно за блендове предназначени за италианско еспресо за по-балансиран вкус и по-плътен каймак, но може да я намерите най-често в инстантните кафета и в кутиите с кафе по супермаркетите.
Арабика
Тя представлява големи, овални зърна с извит канал. Вкусът й е леко кисел, а ароматът - доста по силен. Може да съдържа нюанси на плодове и цветя. Арабиката определено е по-качественото и по-предпочитаното кафе. Обикновено расте на по-висока надморка височина по планинските склонове. 70% от производството на кафе е Арабика а цялостното й качество зависи от много фактори, като най-често те са климат, почва, надморска височита, валежи, сянка и други.
Много подходяща е за джезве и кафе екстрахирано чрез филтрация, като методите Chemex и V60. Задължителна част от блендовете за италианско еспресо.
Има един вид кафе ,който е бил много разпространен през 19-ти и 20-ти век - Либерика ,но вече почти не се среща в кафеената индустрия.
Повечето хора предпочитат смес от Арабика и Робуста – балансирано кафе с леко горчив вкус и обаятелен аромат. Така извличат от ползите и на двата вида.
Тази статия все още няма коментари