Телефон за въпроси и поръчки:
0886 998893

Арабика или Робуста - Каква е разликата?

06.02.2022 22:44:01

Арабика или Робуста - Каква е разликата?

Арабика или Робуста и кое кафе да изберем?

Всеки обича да пие кафето си по различен начин. Някои го предпочитат сладко, други – горчиво. Трети го харесват с по-млечен вкус – капучино или лате.
 Има над 100 вида кафеени растения, но ако искате да разберете кой вид кафе е най-подходящ за вас спрямо вкуса ви, трябва да знаете разликата между двата основни сорта кафени зърна – арабика и робуста.

 Робуста
 
На вид тези зърна са малки, почти кръгли и имат прав канал в средата. Около 30% от световната продукция на кафе е Робуста. На вкус тя е по-горчива и се отличава със земен аромат, има повече кофеин и се смята за по-ниско като качество кафе. Тя често се отглежда на морското равнище на равни полета, което означава, че може да се прибира машинно. И тъй като е много по-лесно да се отглежда и прибира в масови количества, е значително по-евтина. Използва се предимно за блендове предназначени за италианско еспресо за по-балансиран вкус и по-плътен каймак, но може да я намерите най-често в инстантните кафета и в кутиите с кафе по супермаркетите.

 Арабика

 Тя представлява големи, овални зърна с извит канал. Вкусът й е леко кисел, а ароматът - доста по силен. Може да съдържа нюанси на плодове и цветя. Арабиката определено е по-качественото и по-предпочитаното кафе. Обикновено расте на по-висока надморка височина по планинските склонове. 70% от производството на кафе е Арабика а цялостното й качество зависи от много фактори, като най-често те са климат, почва, надморска височита, валежи, сянка и други.

Много подходяща е за джезве и кафе екстрахирано чрез филтрация, като методите Chemex и V60. Задължителна част от блендовете за италианско еспресо. Има един вид кафе ,който е бил много разпространен през 19-ти и 20-ти век - Либерика ,но вече почти не се среща в кафеената индустрия.
 
 Повечето хора предпочитат смес от Арабика и Робуста – балансирано кафе с леко горчив вкус и обаятелен аромат. Така извличат от ползите и на двата вида.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Кафе

Кафе

Арабика или Робуста - Каква е разликата?

Арабика или Робуста - Каква е разликата?

Арабика или Робуста и кое кафе да изберем?Какви са разликите между двата сорта и за какъв начин на приготвяне са подходящи.Вкусовите им качества и още... Арабика или Робуста и кое кафе да изберем?Какви са разликите между двата сорта и за какъв начин на приготвяне са подходящи.Вкусовите им качества и още... 2022-04-27T09:52:58+03:00 Арабика или Робуста - Каква е разликата?

<p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Арабика или Робуста и кое кафе да изберем?</strong></span></p> <p>Всеки обича да пие кафето си по различен начин. Някои го предпочитат сладко, други &ndash; горчиво. Трети го харесват с по-млечен вкус &ndash; капучино или лате. <br />&nbsp;Има над 100 вида кафеени растения, но ако искате да разберете кой вид кафе е най-подходящ за вас спрямо вкуса ви, трябва да знаете разликата между двата основни сорта кафени зърна &ndash; арабика и робуста.<br /><br /><span style="font-size: 14pt;">&nbsp;</span><span style="font-size: 18pt;"><strong><span style="font-size: 14pt;">Робуста</span><br /></strong><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></span>На вид тези зърна са малки, почти кръгли и имат прав канал в средата. Около 30% от световната продукция на кафе е Робуста. На вкус тя е по-горчива и се отличава със земен аромат, има повече кофеин и се смята за по-ниско като качество кафе. Тя&nbsp;<span>често се отглежда на морското равнище на равни полета, което означава, че може да се прибира машинно. И тъй като е много по-лесно да се отглежда и прибира в масови количества, е значително по-евтина. Използва се предимно за блендове предназначени за италианско еспресо за по-балансиран вкус и по-плътен каймак, но може да я намерите най-често в инстантните кафета и в кутиите с кафе по супермаркетите.<br /><br />&nbsp;<span style="font-size: 14pt;"><strong>Арабика<br /></strong></span></span><br />&nbsp;Тя представлява големи, овални зърна с извит канал. Вкусът й е леко кисел, а ароматът - доста по силен. Може да съдържа нюанси на плодове и цветя. Арабиката определено е по-качественото и по-предпочитаното кафе. Обикновено расте на по-висока надморка височина по планинските склонове. 70% от производството на кафе е Арабика а цялостното й качество зависи от много фактори, като най-често те са климат, почва, надморска височита, валежи, сянка и други.</p> <p>Много подходяща е за джезве и кафе екстрахирано чрез филтрация, като методите Chemex и V60. Задължителна част от блендовете за италианско еспресо.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28123/files/image/5123.jpg" /><br /><br />&nbsp;Има един вид кафе ,който е бил много разпространен през 19-ти и 20-ти век - Либерика ,но вече почти не се среща в кафеената индустрия.<br />&nbsp;<br />&nbsp;Повечето хора предпочитат смес от Арабика и Робуста &ndash; балансирано кафе с леко горчив вкус и обаятелен аромат. Така извличат от ползите и на двата вида.</p>

, , ,
Сравнение на продукти